• +4530208662
  • info@clubfitting.dk

Golf fitting

Golf fitting

Disse ting tester vi til en fitting

Lie

Lidt er vinklen mellem sålen af køllehovedet, og skaftet. Denne vinkel har stor effekt på retningen af slaget, samt måden hvorpå køllen påvirkes af jorden. 

Loft

Loftet er vinklen på selve slagfladen. Der findes desværre ikke nogle industri standarter for loft, hvilket vil sige at f.eks et 7 jern fra den ene fabrikant ikke altid direkte kan sammenlignes med et 7 jern fra den anden fabrikant. Det er derfor nødvendigt at checke dette, og det giver også muligheder for at opnå længder der længere bedere sammen imellem de forskellige jern. 

Længde

Længden af køllen/jernet er helt utroligt vigtigt. Ikke nok med at det har stor effekt på hvor i slagfladen bolden rammes, kan det ændre fornemmelsen af hele køllen/jernet markant. Længden kan gøre forskellen på om køllen/jernet føles fantastisk eller helt forfærdige, og træfsikkerheden kan stige markant hvis den rigtige længde findes. 

Skaft type

Med typen af skaft menes hvilket materiale skaftet er lavet af. De 2 mest brugte typer er grafit skafter og stål skafter. Grafitskafter er oftest lettere og mere fleksible, hvor stål er tungere og mere stive i det. Dette påvirker alt sammen den totale fornemmelse af jernet/køllen.  

 
Skaft vægt

Vægten af skaftet en en af de nok aller vigtigst ting at teste. Det er nemlig det der påvirker hele køllens samlede fornemmelse mest. Stål skafter er oftest tunge, hvor grafit skafter oftest er letter. 

Skaft flex 

Skaftets evne til at være fleksibelt beskrives  som “stivheden” af skaftet, og angives oftest med bogstaver. R-Flex står for Regular, S-Flex står for Stiff, XS-Flex står for Extra Stiff, L-Flex er Ladies, og  A-Flex beskrives oftest som senior flex. 

Kick-point

Kick punktet omhandler hvor skaftet er mest fleksibelt henne. Det kan enten sidde højt oppe (tættere på grippen) eller langt nede (tættere på køllehovedet). Dette kan påvirke hvordan skaftet føles i løbet af svinget, og kan have indlydelse på den vinkel bolden kommer afsted med, højden på slaget, og mængden af spin. 

Torque 

Skaftets torque beskriver hvor stabilt skaftet er rent vridnings-mæssigt. Dette kan have stor indflydelse på hvordan slagfalde føles i løbet af svinget, og hvor stabilt man kan lavere slagfladen ned til bolden. 

Køllehoved vægt

Vægten på køllehovedet har stor indlydelse på hvordan køllen/jernet føles. Det er alt-afgørende at spilleren har en god følelse og fornemmelse for køllen i løbet af svinget, dette giver selvtillid og tro på de gode slag. 

Sving-vægt

Sving-vægten er en skala der beskriver nogle af de ovennævnte faktor. Mere specifikt beskriver sving-vægten hvordan vægten i køllen er fordelt, altså hvor tung den ene ende af køllen er i forhold til den anden osv. 

Grip størrelse og type

Grippet er hvad der forbinder spillere med køllen, og der er derfor afgørende at grippet passer til spillerne. Specielt tykkelsen skal være den rigtige, og derudover skal materialet føles godt for spillere. 

Sammensætning af jern/køller

Med sammensætning menes hvilket nr. jern sættet egentligt skal indeholde. Skal du have et 4-3 jern, hvor mange hybrider skal du have, skal du have en 3-wood, 5-wood eller 7-wood osv. Rigtig mange spillere har ikke den optimale sammensætning og får derfor sket ikke det optimale ud af de køller/jern de spiller med. 

Wedge-fitting

Når man bliver fittet til nye wedges, er alle ovenstående faktorer selvfølgelig stadig vigtige. Men udover dem skal der også testes hvilken bounce og grind du skal spille med. Bounce og grind er ord der beskriver undersiden af køllehovedet, altså det vi kalder sålen, og disse kan have rigtig stor effekt på hvor effektivt køllen reagere med jorden når de to mødes.